Rosch / Răvăşel / Rovás

Rosch / Răvăşel / Rovás

Contact

Custodele cetatii: Katharina Löprich
Tel.: 0269/254.579
Adresa: Ravasel, nr. 76

Program de vizitare

Program de vizitare: vara/ iarna: cu programare

Intrare : donatie
Transilvania Card: da

 

Satul si biserică fortificată

Pe cursul superior al Calvasarului, un afluent estic al Visei, aproape de Moardas, se afla Ravasel, atestat documentar prima data in 1394. Atunci au fost inclusi in proprietatea sa – o cincime din sat – Johannes und Ladislaus din localitate. Din document reiese ca Ravasel era o feuda ce apartinea mai multor nobili. Ecleziastic, tinutul era parte componenta a surogatiei? Pelisor din adunarea canonicilor din Rupea, iar administrativ tinea de Comitatul Alba. Astazi, Ravasel este o parte din comuna Mihăileni in judetul Sibiu. La scurt timp dupa aceea, o cincime fu mostenita de parohul sighisorean Petrus. O alta parte se afla in posesia lui Andreas din Medias. In anul 1400, Nikolaus din Nemsa vandu o curte ocupata de iobagi pentru 40 de guldeni de aur. In cursul secolului al XV-lea, mai multi greavi sasi mostenira proprietati in Ravasel. Astfel, regele Matei s-a vazut nevoit sa elibereze domeniile de provenienta saseasca din Ravasel de jurisdictia comitatului prin decret regal si sa le puna sub cea a pamantului craiesc. O alta proprietate mosteni mai tarziu catedrala evanghelica din Sibiu. La inceputul secolului al XVIII-lea, Ravasel fu incendiat de curuti. Acestia distrusesera si biserica si aruncara un clopot din turn. De-abia dupa desfiintarea iobagiei, comuna putu sa-si revina economic si mosteni ultima posesie nobiliara, o padure pentru 26.000 de coroane. Totusi, numarul locuitorilor ramase mic, astfel ca autoritatea bisericeasca uni in 1870 Ravasel cu comunitatea Moardas. In 1850 traiau in Ravasel 458 locuitori. Recensamantul din 1930 inregistra 528 persoane, 277 germani, 247 romani si patru unguri. Recensamantul din 2002 releva urmatoarea statistica: 155 locuitori, 117 fiind romani, 2 unguri, 7 germani si 29 rromi.

Biserica evanghelica

Pe o panta, la nord de strada principala, se afla biserica evanghelica. Cladirea anterioara dateaza probabil din secolul al XVI-lea, aspectul sau actual apare in urma transformarilor din 1825. Biserica-hala, cu acoperis plan deasupra navei, are o inchidere a corului semicirculara si o clopotnita vestica. In camera clopotului din turnul bisericii se afla un clopot din secolul al XIV-lea cu inscriptia „O rex glorie veni cum pace“.

Interior

Mobilierul este in mare parte in stil baroc tarziu. Altarul a fost realizat de mesterul dulgher Johannes Kreger in 1751. De la cladirea anterioara s-a pastrat un pupitru din 1538. In 1874, comuna bisericii a cumparat orga din Mosna. Sistemul a fost construit de Johannes Hahn in 1791 intr-o fatada mai veche, pictat de Adolf si Joseph Valepagi. In 2003, orga a fost transportata la Sebes.
1874 kaufte die Kirchengemeinde die Orgel aus Meschen. Das Orgelwerk baute Johannes Hahn 1791 in ein älteres Prospekt, das Adolf und Joseph Valepagi 1791 farbig fassten. 2003 wurde die Orgel nach Mühlbach überführt.

Amvonul

Cosul amvonului din piatra de nisip si baldachinul par sa provina de la cladirea anterioara.



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate