Puschendorf / Paucea / Pócstelke

Puschendorf / Paucea / Pócstelke

Contact

Custodele cetatii: Binder Hermann
Adresse: Paucea Nr. 157

Program de vizitare

Program de vizitare: vara/ iarna: cu programare

Intrare: donatie
Transilvania Card: da

 

Satul si biserică fortificată

La poalele Podisului Tarnavelor se deschide catre sud o vale, catre Tarnava Mare. Pe valea paraului Paucea, un afluent nordic al Tarnavei Mari, a fost fondata localitatea omonima ca o asezare noua pe pamantul comitatului. Comunitatea bisericii apartinea de decanatul Bagaciu, administrativ, tinutul se afla in comitatul Tarnava, astazi este parte din Blajel. Cu ocazia primei atestari documentare este mentionat la 1366 Peter Bugath ca proprietar al locului. In anii urmatori, alti seniori feudali mostenesc parti din proprietate, precum fii greavului Nikolaus din Medias. Paucea se va gasi temporar in posesia greavilor din Atel. Si orasul Medias va devei proprietarul catorva parti din localitate. In 1651 traiau aici un singur proprietar sas si trei familii maghiare evanghelice. Inspectorul bisericesc, parohul din Saros, constata ca preotul din Paucea nu tinuse nicio slujba de la Sf. Gheorghe la Sf. Martin. In continuare, acesta a fost insarcinat sa tina serviciul liturgic zilnic. In 1719, ciuma s-a raspandit in localitate, iar familia parohului Johann Schullerus muri. In 1762 biserica a fost reparata. Acest lucru a fost posibil datorita donatiilor comunei vecine. In 1877 a fost ridicata o noua casa parohiala, unde se tineau si orele pentru copiii de scoala. Cu putin timp inainte de Primul Razboi Mondial, sasii din Stejarisu primesc suprafete arabile in Paucea. In 1921, adunarea bisericii nationale hotareste anexarea comunitatii bisericesti Paucea Mediasului. Dupa al Doilea Razboi Mondial, populatia saseasca se diminueaza. Recensamantul din 2012 inregistreaza 484 locuitori, dintre care 383 romani, 83 unguri si 8 germani.

Biserica evanghelica

Potrivit unui raport al episcopului Georg Daniel Teutsch, in localitate se afla o biserica din secolul al XV-lea. Din cauza pericolului de prabusire, tinerea slujbei a fost interzisa in 1857. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, biserica a fost demolata, iar serviciul liturgic, tinut in casa parohiala. In 1926 a inceput constructia unei noi biserici-hala cu clopotnita, proiectata pe fata. In 1927 episcopul Friedrich Teutsch sfinti noua cladire.

Interiorul salii bisericesti

Banci simple sunt instalate in sala, de-a lungul peretilor se afla strana barbatilor, iar balconul face posibil accesul la clopot.

Vedere interior catre altar

Altarul si amvonul sunt modeste, in cor, un armoniu inlocuieste orga. Cristelnita provine se pare de la biserica de dinainte, insa este din secolul al XIX-lea. Casa taraneasca saseasca din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea
Sächsisches Bauernhaus aus der zweiten Hälfte des 18. Jahrhunderts.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate