10 mart. Nimesch / Nemşa / Nemes
Satul si biserică fortificată
La sud-est de Medias, pe malul unui parau ce se varsa in Mosna, se afla Nemsa, la poalele Podisului Hartibaciului. Cu ocazia primei atestari documentare in 1359, greavul nemsan Roymarus ia parte la adunarea provinciala de la Sibiu. Nemsa era in Evul Mediu o comuna libera in cadrul Capitulului si Scaunului Medias. In perioada de inceput, greavii determina viata satului. In 1532 traiau in sat 40 de proprietari. Cu 10 ani inainte, regele Ludwig al II-lea scutea localitatea trei ani de taxe in urma distrugerii mai multor case de un incendiu. In timpul cuceririi Transilvaniei de catre habsburgi, biserică fortificată si comuna sunt jefuite de soldatii imperiali. O ramura economica importanta era viticultura. Fara aceste castiguri, cladirile comunitare nu puteau fi intretinute. In timpul mandatului parohului Stephan Ludwig Roth se stabileste aici o familie din Württemberg care producea suluri pentru razboiul de tesut. In 1894 s-a realizat consolidarea terenurilor. in 185 se inregistrau statistic 498 de persoane. In 1930, din cei 702 locuitori, 489 erau germani. Astazi, Nemsa e un sat in judetul Sibiu si apartine administrativ de Mosna.
Biserică fortificată
Un zid circular simplu inconjura biserica. Acesta avea cate un turn de aparare pe partea de vest si de est, a caror functie se incheie la mijlocul secolului al XIX-lea. In nord-est s-a construit la 1869 clopotnita actuala.
Biserica evanghelica
Pe la 1400, comunitatea sateasca incepe constructia unei biserici-hala in stil gotic, fara turn, cu cor inchis si sacristie, cu hramul Sf. Ioan. Interiorul este accesibil prin intrarile de pe partea de vest si de sud. Nava bisericii detine, cu exceptia altarului, un mobilier clasicist si o orga realizata de maistrul Wilhelm Hörbiger. Corul prezinta o bolta in cruce cu lunete, nava centrala o bolta in oglinda tarzie pe arce transversale. Peretele corului nordic ascunde o nisa pentru sacrament. Vechiul altar este inlocuit astazi de o cruce simpla. Acesta se afla in biserica parohiala din Medias.
Picturi murale
In timpul lucrarilor de renovare din 1920 au fost descoperite fresce din secolul al XV-lea pe peretii corului. Acestea au fost partial expuse. Cele sase tablouri ii arata pe sfintii Katharina, Dorothea, Petru si Pavel, prinderea lui Iisus si Calvarul rastignirii.
Altarul
In secolul al XVI-lea, comunitatea bisericeasca a initiat instalarea unui nou altar. Acesta este atribuit pictorului sibian Vincencius Cibiniensis si este comparabil cu altarul din Seica Mare. Podiumul acopera martiriul unui sfant necunoscut. Tabloul central, o creatie din secolul al XIX-lea il arata sub o friza pe Hristos, inconjurat de Paul si Moise in locul figurilor de pe scrinul pierdut in urma iconoclasmului. Pe luneta superioara se vede o scena cu botezul lui Hristos.
Legende
Nemsa este un sat sasesc intre Richis si Mosna. Cand au sosit colonistii germani, s-au uitat si cum au vazut ca locul e bun de agricultura, au vrut sa se aseze aici. Ca sa nu intre insa in dispute cu vecinii, s-au dus intai la mosneni si i-au intrebat daca pot lua in posesie pamantul. „Luati-l“, (germ. Nimm es) au spus ei. Apoi au mers si la richisaneni si tot asa au intrebat si au primit acelasi raspuns. Asa au capatat sa numeasca noua asezare Nimes sau Nimesch.