Michelsdorf / Boarta / Mihályfalva

Michelsdorf / Boarta / Mihályfalva

Satul si biserică fortificată

La est de localitatea Seica Mare, pe valea Calvei, pe drumul ce leaga Seica Mare de Agnita se afla Boarta. Boarta era in Evul Mediu o feuda aflata in posesia nobililor din Buia si Calvasar, ca si a greavilor influenti din Atel. La 1347 are loc prima atestare documentara a localitatii. Senior feudal a fost nobila Kathryn. Stapanirea se va schimba alternativ intre nobilii din Buia si Calvasar, respectiv intre Capitulul Alba Iulia si greavii din Atel. In urma razboiului din 1529, comuna a fost arsa din temelii, iar principele Johann I. Szápolyai daruieste satul contilor Bethlen. In dreapta Calvei, pe o terasa inalta, se afla vechea biserica de piatra, care a fost distrusa in timpul unei invazii turcesti. Aceasta avea un zid oval simplu, care in secolul al XIX-lea a servit drept cariera pentru construirea casei parohiale. In jurul ruinelor se afla un cimitir. In 1850 traiau in Boarta 779 de locuitori. Recensamantul din 1930 indica 711 de locuitori, dintre care 464 erau romani, 135 germani, 106 unguri si sase evrei.

Biserica evanghelica

Biserica noua a aparut in secolul al XVII-lea si se afla in partea de sud a satului, la intersectia a doua drumuri. Mobilierul este in mare parte din secolul al XIX-lea, iar altarul, datorita tematicii sale, ocupa o pozitie insemnata in arta bisericii sasesti din Transilvania.

 



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate