Martinsdorf / Metiş / Szászmártonfalva

Martinsdorf / Metiş / Szászmártonfalva

Contact

Johanna Hartmann
Telefon: 0269/587.122
Adresa : Metis Nr. 11

Program de vizitare

vara / iarna:
cu programare

Intrare: donatie
Transilvania Card: da

Satul si biserică fortificată

Unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Valea Calvei Superioare din Podisul Hartibaciului este Metis. In jurul spatiului verde al satului se insiruie casele orientate catre biserică fortificată. In 1278, regele cumanilor, Ladislau al VI-lea ofera ca feuda greavilor Johann si Nikolaus von Talmesch, Metisul, o comuna din Capitulul Seica. La mijlocul secolului al XV-lea, senior feudal este Michael Apafi din Malancrav, mai tarziu judele regal din Sibiu, Johannes Lulai si alte familii de nobili transilvanene. Secole la rand este disputat un litigiu intre posesori si comunitatea sateasca. La 1883, la cererea imparatului, feuda este inlaturata. Proprietarii isi vand acum proprietatea locuitorilor. La mijlocul secolului al XIX-lea traiau aici 645 locuitori, in 1930, 785, dintre care 639 sasi, 110 romani, 5 unguri si 31 de rromi.

Biserică fortificată

Pe la mijlocul secolului al XIX-lea, edificiul bisericesc medieval a fost abandonat si, cu ajutorul asociatiei Gustav Adolf, s-a ridicat unul nou langa turnul-clopotnita, la 1861. Mesterii constructori, Neuendorf si Ernst din Mecklenburg, au inaltat o cladire in stil neogotic cu cor integrat. Costurile s-au ridicat la aproape 6.000 de coroane, iar suma de 863 au fost acoperita de asociatie.

Biserică fortificată

Biserica evanghelica

In secolul al XIV-lea a fost ridicata o biserica-hala cu clopotnita cu hramul Biserica Sfintei Cruci. Se pare ca turnul-clopotnita a fost transformat in secolul al XVI-lea in turn defensiv. In secolul al XIX-lea zidul de incinta era inca intact. A fost intarit cu trei turnuri si pe partea de vest avea un Zwinger. Datorita construirii scolii in 1898, planul de fortificare a fost abandonat.

Vedere catre cor

Altarul neogotic a fost instalat la 1863. Tabloul central arata Mantuitorul predicand. Amvonul si strana sunt, de asemenea, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. In 1863, episcopul Georg Paul Binder a sfintit biserica cea noua.

Sala bisericii

Pe partea de vest si sud au fost instalate balcoane. Una dintre putinele obiecte de mobilier de la constructia anterioara este orga. A fost construita de Samuel Metz in 1793 si instalata in edificiul nou.

Se spune, ca in partea de nord a satului, sub vie, este un loc numit “paine uscata”, unde acum se afla o ulita locuita de sasi. Numele vine cu siguranta de la o fosta inchisoare a comitatului, unde se primea de mancare doar paine uscata.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos
Mai multe informatii

www.website.de



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate