Marktschelken / Şeica Mare / Nagyselyk

Marktschelken / Şeica Mare / Nagyselyk

Contact

Custodele cetatii: Reinhold Seidner
Tel.: 0269 / 853 586
Adresse: Marktschelken Nr. 25

Program de vizitare

Program de vizitare: vara/ iarna: cu programare

Intrare: donatie
Transilvania Card: da

Satul si biserică fortificată

Pe malul stang al Visei, direct langa drumul care leaga Sibiu de Medias, se afla Seica Mare. Din dreptul spatiului verde pe care se afla scoala si cetatea pornesc trei strazi. Prima atestare documentara a comunei are loc la 1309. Seica Mare era inca de atunci comuna suburbana a Capitulului Seica si Scaunului omonim. Treptat, tinutul isi pierde insa competentele administrative in favoarea Mediasului, totusi isi mentine dreptul de a tine targ pana la inceputul secolului al XIX-lea. In 1532, Seica Mare numara 81 proprietari, un numar semnificativ mai mic ca in Seica Mica. Intre cele doua si Soala au existat numeroase dispute. In timpul rascoalei curutilor, piata a avut de suferit de multe ori cand sub insurgenti, cand sub soldati imperiali. Nu doar localitatea, ci si biserica este asediata. La 1805, Seica Mare conceda jurisdictia Scaunului Seica orasului Medias. Pana in timpurile moderne au existat bresle ale tesatorilor de in si lana, cizmarilor, fierarilor, zidarilor, rotarilor si olarilor. In 1906 a fost pusa in aplicare consolidarea terenurilor. La 1850, Seica Mare avea 1.354 locuitori. In urma unui recensamant din 1930, in Seica Mare existau 973 romani, 654 etnici germani, 94 unguri und 11 evrei. Impreuna cu Buia, Mighindoala, Boarta si Petresti traiau in 2011 la centrul comunal in total 4.470 locuitori, dintre care 41 erau germani.

Biserică fortificată

In secolul al XIII-lea a fost ridicata o bazilica fara turn inchinata Sf. Martin. Doua secole mai tarziu biserica era deja imprejmuita cu un zid de fortificatie. In primul sfert al secolului al XVI-lea, bazilica a fost transformata in biserica fortificata. Navele laterale au fost demolate, nava a primit o bolta cilindrica cu retea de nervuri, iar corul a fost prevazut cu o inchidere poligonala. Deasupra corului a fost ridicat un nivel defensiv pe doua nivele cu guri de pacura. Dedesubtul acestuia se poate citi anul de finalizare, 1563. Potrivit unei picturi din 1882, zidul de incinta dreptunghiular in perimetru avea patru turnuri.

Biserica evanghelica

Basilica romanica initiala a pierdut nava laterala nordica si probabil si tunul-clopotnita vestic. La inceputul secolului al XIX-lea, nava a fost extinsa catre vest si, in fata sa, a fost asezat turnul-clopotnita. Zidul circular a fost complet indepartat.

Interior

Naosul este modelat in interior de cupola sa in stil gotic tarziu. Partea de vest si sud primesc in 1800 o galerie. Aici se afla orga realizata de biertanenii Friedrich si Wilhelm Maetz. Dotarile interioare provin in mare parte din epoca baroca.

Altarul

Altarul baroc dateaza din 1776.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos


Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate