16 iul. Magarei / Pelişor / Magaré
Satul si biserică fortificată
Pelisor se afla pe drumul de tara ce leaga Medias de Agnita. Cele doua ulite in unghi drept merg de-a lungul unui parau care se varsa in Hartibaciu. El apare prima data mentionat in documente la 1357. Acesta se afla in posesia greavilor de Altana. Cum acestia nu au avut urmasi, Pelisor intra sub autoritate regala, si ulterior nobiliara. La 1500 devine tinut liber si repartizat Scaunului Nocrich. Pelisor avea in Evul Mediu un numar restrans de locuitori, in 1532 erau 53 de proprietari, 1 director de scoala si 2 ciobani. De multe ori s-au ivit dispute intre el si puternicul Biertan, deoarece hotarul Pelisorului era prea mic si locuitorii erau nevoiti sa-si sadeasca viile pe teritoriul Biertanului. In secolul al XVI are loc un exod al populatiei care a determinat Universitatea Saseasca sa interzica oamenilor sa paraseasca locul. In secolul urmator, un incendiu a distrus aproape toate casele. Astazi, satul apartine comunei Barghis si numara aproape 500 de locuitori. Intre timp, in casa parohiala se afla o casa de oaspeti. In 1850, Pelisor avea 888 de locuitori. In 1930 locuiau in tinut 1.059 persoane, dintre care 671 romani, 375 cetateni germani si 13 unguri.
Biserică fortificată
In jurul micii biserici-hala gotice fara turn a aparut incepand cu secolul al XV-lea un zid de aparare poligonal cu drum de straja si 3 turnuri ca si un turn de poarta. Pe partea de vest, complexul a fost intarit de un al doilea zid inalt de zece metri, care a integrat si un Zwinger.
Turnul de aparare
In sud-estul zidului de aparare se afla turnul de poarta cu un drum de straja sub acoperisul piramidal. Conform unui raport al parohului Schullerus, in secolul al XIX-lea se putea citi inca anul 1683. In turn se afla un ceas din 1802 realizat de sighisoreanul Matthias Schranz.
Biserica evanghelica
Accesul catre interiorul bisericii se face prin portalul de sud, pe sub un portic baroc. Sala bisericii cu cor integrat are mobilier clasicist, iar orga de factura baroca Prause a fost mutata la Bucuresti.
Altarul
Altarul clasicist a fost sfintit in 1832. Tabloul central, Mantuitorul predicand, este inconjurat de siruri de coloane. In frontonul ascutit al fleuronului se poate vedea un ochi al lui Dumnezeu.