10 mart. Hetzeldorf / Aţel / Ecel
Satul si biserică fortificată
Pe un afluent sudic al Tarnavei Mari se afla Atel, care, conform traditiei, a fost fondat de Hezelo din Merkstein de langa Aachen in 1148. Localitatea, asezata pe malul paraului omonim, poseda cate o strada de-o parte si de alta a acestuia, iar pe partea de vest se ridica biserică fortificată. Din 1315 pana in 1557 a domnit aici influenta familie de greavi Thobiassy. Cel mai insemnat dintre ei a fost Ladislau, care servea temporar in cancelaria regelui ungar Matei Corvin. Multumita pozitiei lui Ladislau la curtea regelui, Atel a primit drept de targ si de pedeapsa. Abia dupa incheierea epocii contilor, Atel a devenit o comuna libera a celor 2 Scaune: Medias si Seica. Comuna avea in 1516 140 proprietari, in 1532, numarul acestora creste la 160. Scoala exista din 1462 prin numirea primului invatator pe nume Sigismund. In 1872 a fost ridicata prima cladire a scolii. In urma cresterii numarului de elevi au fost construite intre Cele Doua Razboaie Mondiale scoala noua si si scoala de stat a romanilor. In 1925 a fost construita si sala comunei. In 1930, comuna numara in cadrul intregii populatii de 1.788 locuitori 1.201 germani. Dupa Revolutie, in Atel a fot amenajat cu sprijinul diaconiei de Medias un camin de batrani unde aproape 30 de persoane isi petrec anii de pensie. In 2011 numarul total al locuitorilor era de 1.429, dintre care 77 erau germani.
Biserică fortificată
Bazilica Sf. Nicolae cu trei nave si pilastri, din sec. al XIV-lea, cu transept si turn masiv vestic a fost construit de un mester constructor din atelierul din Sibiu. La sfarsitul sec. al V-lea, biserica a fost fortificata, iar corul a primit un nivel defensiv. Un zid de fortificatie dublu de forma ovala cu turn de poarta inconjoara edificiul bisericesc.
Biserica evanghelica
La inceput, comunitatea sateasca ridicase o cladire romanica, care in ultimul sfert al sec. al XIV-lea a fost transformata intr-o bazilica gotica cu cor poligonal si o clopotnita. La aceasta se adauga in 1429 un transept. Ultima etapa de constructie la edificiul bisericesc a fost realizata la sub conducerea maistrului constructor sibian Andreas Lapicida. Corul si clopotnita au fost ridicate si dotate cu elemente de aparare.
Interior
In timpul lucrarilor de fortificare a bisericii, edificiul bisericesc primeste o bolta noua in cor si in navele laterale. Concomitent, in interior, decorul este innoit. Pe peretele corului de sud se afla o nisa pentru sacrament impunatoare in stil gotic tarziu, in cor o strana in stil renascentist din 1516, iar sacristia prezinta o placa funerara a familiei Thobiassy. Altarul baroc a fost instalat de Johann Folbarth in 1792, orga, de Samuel Maetz din Biertan, a fost pusa in balconul de vest in 1802.
Portalul de vest
Biserica adaposteste lucrari in piatra gotice valoroase: decoratiuni ale ferestrelor, portaluri, pilastri ca si garguiele de pe stalpi. Acestea sunt, probabil, opera ale lui Andreas Lapicida.
Portalul sacristiei
O lucrare de arta insemnata este usa din 1499 a portalului sacristiei realizat in stil gotic tarziu. Canatul usii este impartit in doua si decorat cu intarsii bogate. Capitelul unei semicoloane prezinta o masca ca decor in relief.
Altarul
Si in biserica din Atel se afla un altar realizat in 1792 de maistrul tamplar sighisorean Johannes Follbarth. Tabloul central, o Rastignire, este flancat de coloane cu capiteluri corintice. La exterior se afla sculpturile apostolilor Petru si Pavel. Panoul din spatele altarului prezinta o scena a Invierii.
Sächsisches Bauernhaus
Terase refolosite – vechiul areal viticol
Viticultura a reprezentat pentru colonisti o ocupatie cunoscuta si deoarece zonele muntoase ale Transilvaniei, cu precadere, colinele de sud, ofereau conditii ideale, vinul a fost alaturi de produsele comerciale, bunul de export cel mai insemnat al sasilor transilvaneni pana in timpurile moderne.