Frauendorf / Axente Sever / Asszonyfalva

Frauendorf / Axente Sever / Asszonyfalva

Contact

Ladislau Ciocan
Telefon: (+40) 0749 680 770
E-mail: muzeulcetate@yahoo.com
Adresse: Str. Principala Nr. 316

Program de vizitare

Lu-Sa 10-18
Duminica 12 -16

Eintritt : 7 Lei
Transilvania Card: da

Vedere din zbor

Pe malul drept al Visei a aparut asezarea ca feuda a familiei Apafi. Abia in 1516 devine Axente Sever o comuna libera in districtul administrativ Medias. In 1532 numarul hangiilor creste la 84. Apar dispute legate de linia de marcaj cu tinuturile vecine, Copsa Mica si Agarbiciu. In timpul sec. al XVIII-lea, comuna sufera un declin. Cand au fost infiintate primele asociatii Raiffeisen in Agarbiciu, Axente Sever si Seica Mare, printr-o initiativa a lui Carl Wolff, Axente Sever inregistreaza o crestere economica. In anii urmatori sunt reconstruite mai multe cladiri comunitare.
In 1880 creste numarul de locuitori la 1.424 de persoane. Recensamantul din 1930 arata 933 germani raportat la 1.742 de locuitori. In suburbia comunala traiau in 2011 3.690 locuitori, dintre care 20 germani.

Biserică fortificată Axente Sever

Biserică fortificată a aparut pe terasa de est a Visei, la intersectia a doua strazi, in piata satului. Camere de dormit si de alimente se adapostesc pe partea interioara a zidului de incinta oval, acoperite de un acoperis cu un singur versant. Turnul de poarta permite accesul dinspre est.

Vedere catre biserică fortificată

Biserica hala in stil gotic cu turn pe trei nivele intercalat intre sala si cor dateaza din sec. al XIV-lea. In timpul fortificarii, biserica a primit deasupra navei si corului un nivel defensiv cu drum de straja, creneluri si guri de pacura. Decorul interior al bisericii provine in mare parte din sec. al XVIII-lea.

Interior

Printr-un mic pridvor pe latura de nord a bisericii se ajunge in interior. Pe latura de sud se afla un balcon, care este accesibil numai daca se trece prin turn. Decorul este simplu, altarul-scrin dateaza din 1777 si e realizat de Stephan Valepagi. Tabloul principal il infatiseaza pe Hristos rastignit, iar la picioarele sale, pe Maria, mama sa si discipolul Ioan. Este incadrat in dreapta si in stanga de cate doua coloane corintice, iar in nise se afla apostolii Petru si Pavel.

Sala bisericii

Pe latura vestica a salii a fost ridicat un balcon zidit pentru gazduirea orgii. Parapetul este decorat cu o pictura baroca. In 1777, constructorul de orgi sibian Johann Hahn construieste o orga baroca, care este transformata in 1926 de firma timisoreana Wegenstein intr-o orga pneumatica.

“Muzeul cetate”

Dupa restaurea cetatii bisericesti a fost amenajat in mai multe din vechile hambare un “Muzeu cetate”.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos
Casa de oaspeti

Frauendorf (Axente Sever) liegt 15 km von Mediasch Richtung Hermannstadt an der Landstrasse. In den alten Kornkammern wurden ein Kirchenburgenmuseum und vier Appartements mit je 2 Zimmern und 4 Betten sowie Bad mit Dusche/WC eingerichtet.

Anmeldungen:
Verwalterin Livia Pelger,
Burghüterhaus der Kirchenburg
Telefon: (00 40-7 35) 56 49 96, oder
Kuratorin Ilse Constantin
Telefon: (00 40-2 69) 84 73 28



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate