Elisabethstadt / Dumbrăveni / Erszébetváros

Elisabethstadt / Dumbrăveni / Erszébetváros

Contact

Custodele cetatii: Victor Scheel
Tel.: 0269/865.874
Mob. 0728/036.281
Adresa : Str. Horia nr. 41

Program de vizitare

Program de vizitare: vara/ iarna: cu programare

Intrare: donatie
Transilvania Card: da

Vedere din zbor

Pe malul drept al Tarnavei Mari s-a dezvoltat asezarea, la origini germana, numita Ibasfalau, in umbra Mediasului si a Sighisoarei. In 1415, aceasta a devenit proprietate a familiei nobiliare Apafi, unde a ridicat resedinta in 1552 in stil renascentist. Abia dupa ce armenii s-au stabilit in 1671 din Principatul Moldovei, Dumbraveni a devenit centru comercial regional important si oras regal liber. Comertul cu vin si lana au adus bunastare in oras. Ca si negustori, armenii au primit numeroase privilegii, insa au fost asimilati curand de populatia vorbitoare de maghiara. Daca la recensamanatul din 1930 mai erau 689 de armeni, acestia nu mai apar inregistrati la ultima numaratoare. In 2011 traiau in oras 7.388 locuitori, dintre care 69 se desemnau ca fiind germani.

Catedrala armeneasca Sf. Elisabeta

Comunitatea armeneasca a construit in anii 1766 – 1783 biserica armeano-catolica si manastirea in stil baroc. Aceasta domina si astazi piata.

Vedere catre cor

Dotarile interioare ale bisericii provin din ultimul sfert al sec. al XVIII-lea. Altarul principal si statuile altarului Sfintei Cruci au fost realizate de artistul transilvanean Simon Hoffmayer in 1787. Josef Csűros und Mátyás Veress au realizat picturile murale. La 28 iunie 1791, episcopul Ignatius Batthyány a sfintit biserica. In 1927, turla turnului de pe fatada de nord a fost distrusa de o furtuna si n-a mai fost reconstruita.

Biserica evanghelica

O prima constructie bisericeasca cu hramul Sf. Gheorghe exista deja in sec. al XV-lea. Fundatia acestei cladiri sacrale gotice a fost descoperita in 1988. Potrivit acestui lucru era vorba de o biserica-hala cu cor inchis, fara clopotnita. Biserica evanghelica de astazi, o biserica-hala cu clopotnita a aparut in 1771 ca o capela romano-catolica privata a lui Theodor Török. Comunitatea bisericeasca evanghelica a primit-o in 1925 si a reconstruit-o.

Wohnhaus

Cetatenii bogati si-au construit casele dupa model vienez. Un rezalit cu acoperis ascutit domina fatada, iar deasupra ferestrei poate fi vazuta stema familiei.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos


Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate