21 mai Bussd / Buzd / Szászbuzd
Satul si biserică fortificată
Asezarea, la origine germana, s-a dezvoltat incepand cu sec. al XIII-lea pe un afluent sudic al paraului omonim care se varsa in Tarnava Mare. Ecleziastic, locul a apartinut Capitulul de Medias, iar astazi face parte din districtul bisericesc Medias. Administrativ, Buzd era o comuna libera din Scaunul Medias; astazi, localitatea apartine de comuna Brateiu din judetul Sibiu. Prima atestare documentara are loc la 1356, cand este mentionat un locuitor pe nume “Hengli”. In 1516 traiau aici 30 proprietari, 6 vaduve, 2 ciobani si 1 dascal. La 1532, numarul proprietarilor s-a dublat, ajungandu-se la 61. Cele 2 ulite care insotesc paraul se unesc in nord-vest intr-una care merge de-a lungul drumului si duce la valea Tarnavei Mari.
Biserică fortificată
Pe un deal, in estul insiruirii de case, se afla biserică fortificată. Cea mai veche componenta aici este corul din sec. al XIV-lea. Langa cor este construita ulterior o nava cu portal in stil gotic. La inceputul sec. al XVI-lea, comunitatea cere fortificarea edificiului religios. Datorita pozitionarii in panta, arhitectii adopta o solutie originala. In jurul constructiei se ridica zid de incinta neregulat. In partea de vest se afla un turn defensiv, iar in nord-est, vis-a-vis, un turn de poarta (prabusit in 1890).
Wehrgeschoss über dem Chor
Deasupra corului se intinde un nivel de aparare pe 3 etaje. Contraforti subtiri in arc de cerc sustin structura cu acoperis inclinat, abrupt. Accesul se face printr-un mic turn cu trepte pe latura de sud.
Portalul de vest
Ambrazura portalului de vest cu 3 retrageri succesive este gazduita intr-un rezalit. Deasupra bazelor dorice se ridica 3 muluri in forma de para intre bolti care sprijina o friza a adunarii canonicilor. Friza este decorata cu un motiv de stejar lucrat fin.
Aufgang zur Kirchenburg
O scara de lemn inchisa duce de la casa parohiala, pe panta de vest in sus, la biserică fortificată. Asemeni casei scarii Scolii din Deal din Sighisoara, accesul pe scari catre cetate a fost acoperit.
Strana
Strana cu 5 locuri dateaza din 1714.
Altarul
Comunitatea bisericeasca a ridicat noul altar in stil baroc in 1778. De la vechiul altar s-a pastrat placa de masa. Coloane in stil baroc imprejmuiesc scrinul altarului cu o sculptura reprezentand un crucifix. Statuile lui Pavel si Moise s-au pierdut. Pe registrul superior se vede o reprezentare Agnus Dei.
Orga
In sec. al XVIII-lea se afla deja in biserica o orga pozitiva realizata de sibianul Johannes Hahn. Instrumentul muzical actual a fost finalizat de constructorul de orgi din Biertan Samuel Maetz in 1823 pentru bisericile din Orastie. Locuitorii din Buzd au primit orga in 1904.