Bogeschdorf / Băgaciu / Százbogács

Bogeschdorf / Băgaciu / Százbogács

Contact

Susanna Salceanu
Tel.: 0265 – 425 693, 0740 – 243 853
Adresa: Bagaciu, nr. 62

Program de vizitare

Program de vizitare: vara / iarna: cu programare

Intrare: donatie
Transilvania Card: da

Satul si biserică fortificată

Bagaciu s-a format pe un afluent sudic al Tarnavei Mici, pe terasa paraului cu acelasi nume. Intemeierea localitatii are loc in ultima perioada de colonizare, in sec. al XIII-lea. Administrativ, comuna cu statut liber a apartinut Scaunului Medias, mai tarziu Comitatului Tarnava Mare, iar astazi face parte din judetul Mures. Ecleziastic, comuna era o suburbie a Capitulului Bagaciu, ce reunea comunitatile transilvaneano-sasesti din Podisul Tarnavelor. De-a lungul secolelor, agricultura a fost ocupatia de baza a locuitorilor din zona. La doua secole dupa colonizare, in sec. al XV-lea, asezarea a atins un anumit nivel de prosperitate. Semnificative au fost ridicarea unei biserici impunatoare si viticultura practicata cu succes. Vinul de Bagaciu s-a bucurat pe pietele transilvanene de o reputatie excelenta. In anul 1850 traiau aici 802 persoane, in 1930 a crescut numarul la 1.224 de locuitori, dintre care 727 erau germani, 197 romani, 69 unguri si 227 cetateni de etnie rroma. In 2011 locuiau 2.474 persoane, dintre care 13 erau germani.

Biserică fortificată

O data cu construirea clopotnitei, catre sfarsitul sec. al XV-lea, in jurul bisericii s-a ridicat un zid de incinta oval. Trei bastioane dispuse la exterior si un turn de poarta sud-vestic consolideaza zidul de aparare cu drum de straja acoperit. In fata bastioanelor se desfasoara al doilea zid care formeaza astfel adapostul pentru vite. Concomitent, deasupra navei si corului se construieste un nivel defensiv. Biserica, inchinata la origine fecioarei Maria, este un edificiu-hala, fara turn, cu sacristie, din sec. al XV-lea. Nava era acoperita de un tavan plan, iar pe cele doua parti ale arcului de triumf se afla doua nise pentru altarele laterale. Lucrari ample de restaurare sunt realizate din fondurile de la Fundatia Culturala a Tarilor intre 1996 si 1997.

Triptic in stil gotic tarziu

Pe o placa de altar din piatra se afla altarul de dinainte de Reforma din 1508 al pictorului-dulgher sighisorean Johannes Stoß. Pe podium, pe trei panouri, este infatisat Calvarul lui Hristos deasupra sicriului, intre Maria si Ioan. In scrinul central se afla statuile mamei lui Iisus cu pruncul, a Sf. Ecaterina si a Mariei Magdalena. Cele patru panouri ale aripilor mobile arata Buna Vestire, Vizitarea Mariei, Nasterea si Adorarea Mariei. Partea superioara este incununata de un coronament bogat.

Triptic – latura zilelor lucratoare

Panourile laturii cu zilele lucratoare redau de la stanga la dreapta Sfintii Florian si Gheorghe, episcopii Urban si Nicolae, Petru si Pavel, Cristofor si Valentin, Ioan Botezatorul si Bartolomeu, Antonie si Leonhard, Stefan, precum si medicii Cosima si Damian.

Strana

Pe peretele corului de sud se afla o strana cu patru locuri, cu fatada, spatar si baldachin cu intarsii. Sub baldachin se afla inscriptia: „HOC OPUS PERFCTUM ME JOHANNEM REICHMUT MESATORE SCHEGESVARENSEM AD LAUDAM ET HONOREM MARIAE VIRGINIS. A.(nno) 1533“. Pe partea dreapta a fatadei pupitrului se afla o bufnita si citatul „ICH PIN EYN FOGEL UND HEYS DY AYL UND VER MICH HASSET DEN SCHENT DIE PAYL“ (Eu sunt o pasare, numele meu e bufnita si cine ma nesocoteste, va fi lovit de ciuma).

Portalul de vest

Portalul de vest cu 7 retrageri succesive este flancat de doua pinacluri incununate de o vimperga. In lateral sunt reprezentati doi lei in basorelief. Impresionante sunt frizele adunarii canonicilor ornamentate fin cu struguri si vita-de-vie. Luneta a fost la origine pictata.

Text: M. Rill, Fotos: G. Gerster, M. Rill, A. Kloos
Mai multe informatii

www.website.de



Dieses Projekt wird aus Mitteln des Bayerischen Staatsministerium für Arbeit und Soziales, Familie und Integration gefördert.

Biserica evanghelica
A.B. Rumänien

Leiststelle
Biserici fortificate