10 mart. Arbegen / Agârbiciu / Szászegerbegy
Satul si biserică fortificată
Agarbiciu se afla la varsarea paraului Soala in Visa. Doua ulite merg care nord, de-a lungul paraului Visa, doua catre sud-est, de-a lungul paraului Soala. Biserică fortificată se inalta pe un deal din estul imprejurimilor satului. Agarbiciu a fost fondat in sec. al XIII-lea de colonisti germani. Este atestat pentru prima data documentar la 1357, ca o comuna libera a Scaunului Seica. Agarbiciu este astazi o localitate din comuna Axente Sever, judetul Sibiu. Primul registru fiscal din 1516 numara in Agarbiciu 55 proprietari, 2 vaduve, 2 ciobani si 1 morar. In sec. al XVI-lea, un incediu a distrus cea mai mare parte a patrimoniului edilitar. Boom-ul economic s-a produs prima data in a doua jumatate a sec. al XIX-lea, o data cu fondarea asociatiei Raiffeisen si realizarea consolidarii terenurilor. Principalele ocupatii ale locuitorilor erau agricultura, viticultura si intr-o anumita masura, cultivarea de canepa.
Biserică fortificată
Biserica-hala cu turnul intercalat intre sala si corul poligonal si cu cinci etaje, cu pronaos pe latura de vest si sacristie pe latura de sud, a primit ulterior un nivel defensiv deasupra corului. Modificarile ulterioare, precum frontonul baroc de pe fatada de vest si galeria de vest au schimbat interiorul si exteriorul bisericii. In clopotnita atarna 3 clopote de dinainte de Reforma. La inceputul sec. al XVI-lea, constructia a fost completata cu un zid concentric simplu. Turnul de poarta cu intrare boltita in arc are un acoperis cu un singur versant; aici s-a construit spatiul de depozitat fructe si legume cu camera slaninii.
Biserica evanghelica
Aspectul actual al bisericii se datoreaza renovarilor realizate in sec. al XV-lea si din 1845. Atunci au fost demontate elementele defensive. Nava primeste o bolta cilindrica simpla cu lunete, iar intregul edificiu, un acoperis nou; fatada vestica, forma ei in stil baroc tarziu.
Clopotnita
La fel ca in Axente Sever, fostul turn defensiv, astazi clopotnita cu cinci etaje, se ridica deasupra transeptului. La cel de-al patrulea etaj se afla camera clopotelor cu doua clopote medievale. De asemenea, deasupra corului a fost construit un nivel defensiv, care se sprijina pe arcadele contrafortilor extinsi.
Interior
Naosul este acoperit astazi de o bolta cu lunete simpla, un arc de triumf ascutit se deschide catre cor. Amvonul se afla pe partea de sud, baldachinul este in stil baroc. Corul pastreaza inca bolta sa originala in cruce.
Altarul
Altarul-scrin dateaza din sec. al XVIII-lea. Tabloul central prezinta Binecuvantarea copiilor, flancat de perechi de coloane si cate o statueta ce reprezinta un apostol. Tabloul superior arata Inaltarea la cer.
Ușa din față turnului porții
Usa din lemn de stejar masiv este fixata cu benzi de fier in forma de cruce. Intre benzi sunt consolidate unelte agricole.
Casa de oaspeti
Arbegen (Agârbiciu), 18 km von Mediasch in Richtung Hermannstadt. Das „Bunte Haus“ im renovierten Pfarrhaus ist vorwiegend als Jugendherberge geeignet. Es bietet 24 Schlafplätze mit Stockbetten, zwei Badezimmer mit Dusche und WC.
Inregistrare:
Kuratorin Ingeborg Petru
RO-557026 Agârbiciu
Hausnummer 84
Telefon: (00 40-2 69) 85 51 43
Im Verwalterhaus wohnt Familie Mihai, die die Gäste betreut.
Telefon: (00 40-2 69) 85 53 20