02 mart. Bonnesdorf / Boian/ Alsóbajom
Satul si biserică fortificată
Satul de tip linear se afla pe o panta ce coboara, la nord, spre parau. Pana in 1447 era proprietatea Cetatii de Balta, asadar, locuitorii erau supusi ai Comitatului Tarnava, apoi feuda a nobilimii maghiare. In 1488, Tarnava impreuna cu Boian este incredintata domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare, de catre regele Matei I Corvin. In secolul al XVIII-lea revin nobilii ca proprietari pana in 1848. Din punct de vedere administrativ, Boian facea parte in Evul Mediu din comitatul Tarnava, iar in urma reformei teritoriale din 1968, din comuna Bazna, judetul Sibiu. Ecleziastic, inca de la infiintare, a fost parte integranta a diaconiei Tarnava Mica, iar din 1565 a adunarii de canonici de la Balcaciu; astazi reprezinta o comunitate diaspora in districtul bisericesc Medias.
Kirchlich war Bonnesdorf im Mittelalter von der Gründung an im Kleinkokler Diakonat und ab 1565 dem Bulkescher Kapitel, heute ist es eine Diasporagemeinde im Mediascher Kirchenbezirk.
Biserică fortificată
Satul linear s-a dezvoltat intr-o zona plana. Restabilirea in forma de elipsa a celor doua fronturi de casa a dus la aparitia pietei satului in centru. Aici se afla biserică fortificată cu clopotnita sa impunatoare, iar in partea de sud a pietei satului este fosta scoala germana. La sud de imprejurimile sasesti a aparut zona locuita de romani si o mica asezare de romi.
Biserica evanghelica
Biserica-hala in stil gotic fara turn cu inchidere dreapta a corului a fost gata, conform traditiei, la 1402. Altarul, de o dimensiune neobisnuita, este accesibil prin intrarea de nord, sud si vest. La inceput, corul avea bolta in cruce, iar nava, un plafon plan. Cand tinutul a intrat in 1488 in posesia domnitorului Stefan cel Mare, deasupra intrarii de nord a fost asezata stema Moldovei. Intre coarnele bourului se vad cei trei astri: soarele, luna si steaua.
Innensicht der evangelischen Kirche
In timpul lucrarilor de fortificare, interiorul sufera modificari. Pilastrii sunt adusi ulterior in nava centrala si sprijina o bolta in stil gotic tarziu, care in urma cutremurului de la 1880 este inlocuit cu un plafon plan. Pe peretele de nord al salii se afla un balcon, iar pe latura de vest, balconul orgii. Pe arcul de triumf de forma ogivala se afla amvonul cu baldachin in stil baroc.
Tabernacolul
Pe peretele de nord al corului se afla tabernacolul inalt de aproape 4m. Acesta a fost construit in jurul anului 1500. Deasupra pilastrilor si nisei pentru sacrament cu usi cu zabrele de metal se afla coronamentul realizat din muluri si pinacluri cu flori cruciforme ce se imbina si se unesc intr-o turla. Pe peretele exterior sudic al turnului de poarta se afla deasupra intrarii stema Moldovei.
Pe peretele exterior nordic se gaseste din nou stema Moldovei.